Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Üsküdar, İstanbul’un en nadide şehirlerinden birisidir. Toplam 588.000 nüfusu vardır. Üsküdar, tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle adeta İstanbul’u büyülemektedir. Bu nedenle ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı şöyle diyor; “Üsküdar bir ulu rüyayı görenlerin şehridir” Üsküdar ilçesine yeni atanan Kaymakam İzzettin Küçük daha önce görev yaptığı yerlerde başarılı hizmetler yapan ve devlet adamlığı duruşu ile herkesin takdirini kazanan kaymakamlarımızdan birisidir. Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Üsküdar konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
İstanbul’un bütün güzellikleri ve özellikleri Üsküdar’da mevcuttur
İstanbul’un bütün güzellikleri ve özellikleri Üsküdar’da mevcuttur
“İstanbul bütün medeniyetimizin hülasası sayılır. Ülkemizin en nadide şehirlerinden birsidir. Üsküdar ise İstanbul’un hülasası ve çekirdeğidir. İstanbul’un bütün güzellikleri ve özellikleri Üsküdar’da mevcuttur. Boğazın o muhteşem yakasında o konuşlanmış, mimarisi, kültürüyle, sanatçısı, doğal güzelliği ile İstanbul’un en nadide parçalarından birisidir. Üsküdar’ın geçmişi çok eskilere dayanıyor. İstanbul’u meşhur eden, İstanbul’un fethini ilk gören semt olmasıdır. Yahya Kemal Beyatlı bir şiirinde; “Üsküdar bir ulu rüyayı görenlerin şehridir” diyor. Bu nedenle Üsküdar pek çok şarkıya, türküye ilham kaynağı olmuştur. Edebiyatımızda, literatürümüzde Üsküdar’la ilgili pek çok şarkılarımız mevcuttur. Bunlardan en güzeli kâtibim şarkısıdır. Bununla ilgili Üsküdar’da Eylül ayında Kâtibim Festivali düzenlenmektedir. Bu festival yedi gün sürmektedir. Bu festivalin içeriği; daha çok kültür, sanat, edebiyat, musiki alanındadır.
Üsküdar tarihi kimliği hala muhafaza edilen bir yerdir
Üsküdar; Anadolu’dan Avrupa’ya giden o köprünün manevi anlamda köprübaşıdır. Anadolu’nun bütün güzellikleri ile Avrupa’nın değerlerinin buluştuğu, kesiştiği bir yeridir. Bu anlamda da Üsküdar güzeldir. Üsküdar çok ender bulunan mekânlardan bir tanesidir.
Üsküdar tarihi kimliği hala muhafaza edilen bir yerdir. Burada pek çok tarihi eser mevcuttur. Bunların içinde; camiler, medreseler, okullar, tarihi hapishaneler, ayrıca çeşitli tarihi mekân mevcuttur. Bunlardan örneğin 160 yıl önce yapılan Kuleli Askeri Lisesi bir mekteptir. Boğazın nadide bir gerdanlığı gibi ışıl ışıl parlamaktadır. Bunun gibi pek çok yapı vardır. Üsküdar’ın toplam nüfusu 588.000’dir. Böyle bir ilçede kaymakamlık yapmak çok iyi bir duygudur. İnsanın yaşadığı bölgenin kalabalıklaşması, aynı zamanda oradaki yaşamın derinleşmesi anlamına geliyor. Kısaca yaşadığınız bölgede pek çok meslek dalları ve iş kolları var. Büyük bir şehre geçiyorsunuz. Şehir hayatını teneffüs ediyorsunuz. Nüfusun çokluğunun bir faydası da budur. Her boyutuyla ve anlamıyla bir şehirdir. Bu nedenle böyle bir anlamı vardır.”