Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Ordu; Karadeniz Bölgesi’nde sahili en geniş ve güzel, şirin illerimizden birisidir. Ordu’ya Boztepe’den bakmak insana ayrı zevk vermektedir. Ordu denilence akla fındık gelmektedir. Ordulular 2008 yılı fındık fiyatlarının açıklanmasını merakla bekliyorlar. Çünkü halkın temel geçim kaynağı fındıktır. Vatandaş her şeyini ona endekslemiştir.
Ordu; Karadeniz Bölgesi’nde sahili en geniş ve güzel, şirin illerimizden birisidir. Ordu’ya Boztepe’den bakmak insana ayrı zevk vermektedir. Ordu denilence akla fındık gelmektedir. Ordulular 2008 yılı fındık fiyatlarının açıklanmasını merakla bekliyorlar. Çünkü halkın temel geçim kaynağı fındıktır. Vatandaş her şeyini ona endekslemiştir.
Ordu Valisi Ali Kaban kısa bir süre önce göreve başlamasına rağmen, ilin ufkunu açacak ve geleceğe taşıyacak, şimdiye kadar tamamlanamamış projelerin tamamlanması için uğraş veriyor. Ordu’nun turizm ve ekonomik yönünden kalkınması için komşu illerle ortak hareket etmemiz gerekir diyor. Daha önce Başbakanlıkta danışman olarak çalışan ve engin devlet tecrübesi olan Ordu Valisi Ali Kaban, Ordu konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Toplumsal olarak oldukça yerleşik bir yapısı vardır
Ordu ekonomik ve sosyal yönden diğer vilayetlerden geriye kalmayan bir yapıya sahiptir. Hatta bazı illerden ileridedir. Ordu’nun toplumsal olarak oldukça yerleşik bir yapısı vardır. Dengelerinin oturduğu bir yapısı vardır. İnsan topluluğunun yaşadığı yer gibi, kendine özgü sorunları da var. Medeni ve şehir denebilecek bir şehirdir. Ekonomik olarak yapısı fındığa dayanmaktadır. Türkiye’de üretilen fındığın dörtte biri Ordu’da üretilmektedir. İhraç edilen fındığında üçte biri Ordu ürünüdür. Türkiye ve dünyadaki fındık üretimindeki artış nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Turizme dayalı açık bir yapısı vardır. Deniz ve yayla turizmi yönünden de bir alt yapı vardır. Turizmin gelişmesi, ulaşımın kolaylığına bağlı süreçlerdir. Dolayısıyla bu konuda da sıkıntılar var. Ordu’nun merkez ve ilçelerinde ciddi bir sanayileşme yoktur. Ancak, Çamsan, Soya gibi isim yapmış kuruluşlar var ama bunlar genel sanayileşme anlamında zayıf kalıyor.
Türkiye fındık üretiminin % 55’ini sadece
Ordu ve Giresun temin ediyor ve üretiyor
Ordu ve Giresun temin ediyor ve üretiyor
Organize Sanayi Bölgesi noktasında da çok gelişmiş bir yapısı yoktur. Organize Sanayi Bölgesinin tamamı dolmuş değildir. Son dönemde talepler sanayiden yana gözüküyor. Güzel bir tabiatı, sanayi ile de sıkıntıya sokmak niyetimiz yoktur. Çevre ile dost bir sanayi olmak durumundadır. Ordu’nun belli problemleri vardır. En başta mega proje olarak; başlanıpta yerine getirilemeyen ORGE Havaalanı vardır. ORGE sadece bir havaalanı değil, iki vilayetin birlikte hareket ederek bir işi başarabilmesinin diğer adıdır. Biz olaya öyle bakıyoruz. Türkiye fındık üretiminin % 55’ini sadece Ordu ve Giresun temin ediyor ve üretiyor. Türkiye’den ihraç edilen fındığın % 60’tan fazlası bu iki vilayetten gidiyor.
Ordu
Ordu ile Giresun’u politikalar açısından ayrı düşünmek istemiyoruz
Bir anlamda Ordu ile Giresun’u politikalar açısından ayrı düşünmek istemiyoruz. Bu nedenle sadece yönetimde değil, siyasiler arasında da bir birliktelik ümit ediyoruz. Böyle düşündüğümüz zaman havaalanın açılması anlamı büyür. Şu anda teknik çalışmalar sürüyor. Eğer bir çıkış bulabilirsek, bakanlarımıza ve milletvekillerimize konuyu aktarıp, bir şekilde bu işe başlamak istiyoruz. Bizim için raporlardan çıkacak sonuçtur. Çıkacak sonuç bizi ümitlendirirse hiç durmadan bunu bir mega proje olarak, gelecek olarak düşünmektir. Havaalanın olmaması bizi birçok anlamda sıkıntıya sokuyor. Bir işe ulaşmak istediğinizde karşınızda ulaşım faktörünü görüyorsunuz. Bölgeye gelmek isteyen yatırımcı havaalanı soruyor. Bir ürün çeşidi dikmek istedik, fakat karşımıza havaalanı problemi çıkıyor.
Karadeniz karayolu Karadeniz’in kaderini değiştirmiş
Karadeniz’i Akneniz’e bağlayan bir proje vardır. Ülkemizin geleceği için önemli bir projedir. Gidemediğin yer senin değildir, prensibiyle hareket ediyoruz. Bu projeyi de bitirmek için gündem maddesi yapmak istiyoruz. İnsanımızın hayatını güzelleştirmeye dair güzel projelerimiz vardır. Tarım ve hayvancılık önemlidir. Karadeniz karayolu Karadeniz’in kaderini değiştirmiştir. Sosyal idaremizle, belediyemizle küresel sürecin parçası olalım. Küresel süreçten hariç kalmayalım. Samsun-Ordu- Giresun hattından beklentilerimiz vardır. Bu illerin ciddi proje ve tecrübelerini kullanarak, bunların uluslararası örgütlerde üyelikleri var. Bizde bunlara katılalım ki insanımızı sürekli bir değişimin içine sokalım.
Beş yıl sonra Ordu’yu tanıyamayacağız. Karadeniz kuşağını tanıyamayacağız
Yaylalarımızla ilgili ekstra projelerimiz var. Bu durum da aynı illerle beraber düşünmek gerekir. Bunlardan ümitliyiz. Kader müsaade ederse biz bunları yapmaya bakacağız. Beş yıl sonra Ordu’yu tanıyamayacağız. Karadeniz kuşağını tanıyamayacağız. Onun için şimdiden güçlü hazırlıklar yapmalıyız. Değerlerimizi koruma anlamında da hazırlıklar yapmalıyız. Çünkü kendimiz sağlam olduğumuz sürece uluslararası süreçlerde ayakta kalabiliyoruz. Aksi takdirde asimilasyon riski vardır. Temeller ve kökler sağlam olacak, dallarımızı gökyüzüne savuracağız.”