Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin Ordu’nun ekonomik durumu ve geleceği konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Turizm Ordu’nun can damarlarından birisi
“Ordu ve Giresun ilinin toplam nüfusu bir buçuk milyona yakındır. Böyle bir nüfusa sahip iki ilimizin havaalanı yoktur. Ulaşım olmayınca, ilimize yatırımcı gelmiyor. Turizm Ordu’nun can damarlarından birisi olmasına rağmen, ilimize turist gelmiyor. Öğretim üyesi gelmediği için eğitime katkı az oluyor. Ordu’muzun önceliği hava alanıdır. Ordu’nun temel geçim kaynağı olan fındığın değerlendirilmesi gerekir.
Emanete alınıp, % 25’nin kredi olarak kullanılması gerekir
Fındığın sezon başında 15 Ağustos’ta TMO veya Fiskobirlik tarafından en azından sermayeden alınıp, % 25’ninin parasının kredi olarak kullandırılması gerekir. Fındık ürünü piyasaya sürülür sürülmez, emanete alınıp %25’nin kredi olarak kullanılması gerekir. Böylece fındığın piyasaya girdisi iki kat artacaktır. Bu şekilde hem üretici iki para kazanacaktır. Böylece sanayici ve tüccarın cebine de iki kat fazla para girecektir. Çünkü 2,5 TL’ye fındık satıldığı zaman giren belli, 5 TL’ye satıldığı zaman giren para bellidir. Bu tüccarımıza ve sanayicimize iki kat para olarak yansıyacaktır. İnşaat, giyim, beyaz eşya sektörüne, sağlık sektörü olmak üzere her sektöre iki kat daha fazla para girecektir.
Fındığa enflasyon oranında bir fark verilsin
Fındığa enflasyon oranında bir fark verilsin. Ancak fındık hemen alınsın. Üretici fındığı koyacak yer bulamadığı için, fındığın hemen alınması gerekir. 15 Ağustos itibariyle fındığı herkes depolara teslim etmelidir. Üreticinin temel giderlerinin karşılanması için % 25 oranında kredi verilmesi gerekir. Fındık emanet kalsın. Parası üç ay sonra ödensin hiç önemli değil. Ama fındığımızı hemen alsın. Bu nedenle tüccarda o fiyata çıkmak zorunda kalacaktır. O arada mevcut fındık Avrupa’ya satılmazsa tüccar bir-iki aya içinde açığı kapatacaktır. Eximbank kredilerinin uzun vadeli tüccara verilmesi gerekir.
Ordu Üniversitesi geç kalınmış bir olaydır
Oda binamızı odamıza yakışır bir hale getireceğiz. Havalananın yapılması ve fındıktaki kaosun ödenmesi öncelikle yapacak işlerimizdendir. Mevcut dere yolumuzun bitirilmesi için hükümetimizle-bürokratımızla ortak çalışacağız. Ordu Üniversitesi geç kalınmış bir olaydır. Samsun, Trabzon Üniversitelerinin 4050 bin öğrencisi var iken, ilimizde 23 bin öğrenci vardır. Bu nedenle öğrenci kapasitemizin 10- 20 bin olması gerekir. Bacasız fabrika dediğimiz üniversitelerimizin güçlenmesi gerekir.”