Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Odaları Birliği Başkanı ve Giresun MHP Belediye Başkanı Adayı Ali Kara, Giresun konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Giresun’da bir ARGE çalışması olmadığını gördüm
“Giresun’da 20 yıl sendika başkanlığı yaptım. Kamu’da uzun süre görev yaptım. Emekli olduktan sonra Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı oldum. Bu görevlerim süresin içinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığım döneminde Giresun’da bir ARGE çalışması olmadığını gördüm. Gerek valilik, gerekse Belediyede Giresun’un bir hedef programının olmadığını gördük.Esnaf ve Sanatkarlar Odasında kurmuş olduğum ARGE çalışması sonucu Giresun’un çok şeyler kaybettiğini, özellikle valisi olan bir köy konumuna düştüğünü, kamı yatırımlarından nasibini alamadığını, milletvekilleriyle, bürokratların, bürokratlarla belediyenin, belediye ile vilayetin,vilayetle üniversitenin diyaloglarının çok zayıf olduğunu gördüm.
Giresun’un liderinin, önderinin olmadığı
Haliyle bu derece dağınık, bu derece kopuk bir vilayete hizmet gelmesinin mümkün olamayacağını gördüğümde; Giresun’da 2005 yılında yapılan bir analiz çalışması sonucunda; Giresun’un zayıf yönleriyle ilgili maddelerinden birisi; Giresun’un liderinin, önderinin olmadığını, Giresun’un kaybediş gerekçelerini, Ankara’da bürokratının olmaması, siyasilerle halkın, halkla milletvekillerinin diyaloglarının yoğun bir şekilde kopuk olması neticesinde bir öndere ihtiyaç olduğunu, bu önderin bir türlü siyasi yapılanma ile giderilemediğini, özellikle Türkiye’deki mahalli seçimlerin iktidar ve Ana Muhalefet Partisi arasında geçmiş olması nedeniyle her iki partide sadece seçmen tabanına güvenerek hiçbir proje üretmeden, hiçbir kaynak çalışması yapmadan, nasıl olsa bir memnunlar birde gayri memnunlar var.
Belediye başkanlarının vasıflı kişilerden oluşmadığını
Memnunlar memnun tarafıyla seçecek, gayri memnunlar ise hükümete küsenler tarafından seçilir düşüncesiyle belediye başkanlarının vasıflı kişilerden oluşmadığını, vasıflı kişilerden oluşmaması neticesinde de üretim, araştırma olmadığını, özellikle proje çalışmaları yapılamadığını gördüğümüzde bu işi çözebilecek bir ekiple yola çıkarak; deneyimli, tecrübeli, aklını ve yüreğini müşterek kullanabilen bir ekip ekolü anlayışı ile Giresun’un sorunlarına çözüm üretilebileceğini, Giresun insanı, kaybettiklerini çok basit bahanelerle, kılıflarla kendini teselli yönüne gidiyor. Bu nasıl mı? derseniz; İşte her kaybedilen olayda Trabzon büyükşehir, bizim hakkımızı elimizden alıyor gibi, hiç mantığa sığmayan ve mantalitesi olmayan, basit yollardan kendini avutmaya giderek, daha çok kaybedilmesine sebep oluyor.
Giresun’un ufkunu açacak, hedef projeler üretecek
Onun içindir ki yapmış olduğumuz çalışmalarda; Giresun’un ufkunu açacak, hedef projeler üretecek, küçük hesaplar yapmadan, büyük projelere imza atabilecek, problemler doğduktan sonra çözüm arayan değil, problemler doğmadan tedbir alan bir zihniyetle yola çıkmanın hesabını yaptık. Giresun’a bir değişim rüzgarı getirebilmek için aday olduk. Giresun Belediye Başkanlığına aday oluş gerekçemiz budur.
Fındık mitingini organize eden kişi benim
Giresun’da öncelikle herkesin ortaklaşa ve Türkiye’nin gündeminde olan fındık mitingi var. Fındık mitingini organize eden kişi benim. Türkiye fındık mitingini organize eden ve bu duruma getiren benim. Giresun’un fındıktan yani tarımdan artık daha nasibini alması mümkün değildir. Çünkü 4572 sayılı Birliklerin özerkleştirme yasası Anayasanın özüne aykırıdır. Anayasanın 171.maddesindeki, kooperatifçiliğin; büyümesi, gelişmesi ve desteklenmesi hükmüne aykırı bir gelişme olmuştur. Bundan dolayı da Giresun’un fındıktan beklediği geliri elde etmesi mümkün değildir. Bugün görüyoruz ki fındık 2 milyon liraya düşmüştür.
Bölgeyi tanımayan insanlar tarafından idare edilmesi
Tüm Türkiye artık öğrenmelidir. Dün FİSKO Birliği hantal yapısıyla suçlayanlar, bugün Toprak Mahsulleri Ofisinde bölgeyi tanımayan insanlar tarafından idare edilmesi neticesinde 50 trilyona yakın bir yolsuzluk vardır. 80 küsur kişi içeri alınmıştır, tutuklanmıştır. Bu 80 küsur kişinin içerisinde en az 1213 tanesi AKP yöneticileridir. Haliyle buradan bir kaynak olmadığına göre, Giresun kendi yağıyla kavrulmak zorundadır. Kendi yağıyla nasıl kavrulur. Turizm hedeflerini ortaya koyarak gelişebilmek için kalenin, yeni kayanın, adanın turizm hizmetlerine sunulma mecburiyeti vardır.
Giresun’un yeni bir imar yapılanmasına ihtiyacı vardır
Giresun’un yeni bir imar yapılanmasına ihtiyacı vardır. Bu zaruri ve zorunludur. Giresun doğusuyla, batısıyla kentleşmiş ve artık şehir, yeşil Giresun olmasına rağmen taş yığını haline gelmiştir. O halde Giresun’un imara açılacak bence güneyde çok müsait alanları vardır. Bir tanjant yola ihtiyaç vardır. Denizle şehrin bağlantısı kesilmiştir. O zaman yeni hareketler, yeni iş alanları yaratabilmek için imar mevzuatını ve çok katlı sisteme dönüşmelidir. Daha fazla yeşil alan bırakarak çok katlı sisteme dönüşme zorunluluğu vardır. Giresun’da park sorununun acilen çözülmesi gerekir.
Giresun’da şehir içinde hiçbir yaşam alanı yoktur
Giresun’da şehir içinde hiçbir yaşam alanı yoktur. Bugün Keşap Meydanı, kadınlar pazarı olarak bilinen yer, sokak başından her yere, sütlaç köprüsündeki Cumartesi pazarları üzerleri yaşam alanlarına dönüştürülmek suretiyle 6 katlı otopark yapıp, park alanlarının düzenlenmesine, şehirde 1999 yılından, 2009 yılına kadar hiçbir şekilde bir metre cadde yapılmamıştır. Bir tane bulvarı yoktur. Giresun şehir içi geçişi tam bir rezalettir. Çünkü Doğu Karadeniz Bölgesindeki 540 km. Samsun-Sarp yolu arasında Giresun şehir içi geçişi kadar olumsuzluk yaşamış, hiçbir ilçe, hiçbir vilayet yoktur. Burada 26 kişiye yakın insan canını kaybetmiştir. Akçaabat’a girdiğinizde; Trabzon-Akçaabat arasında duble yolda 8-10 tane kavşak ve lambalar olasına rağmen, Sungurlu’daki duble yolda, Samsun’un çıkışındaki çevre yolunda 8 tane yeşil lambalar olmasına rağmen, Giresun’da bir giriş, bir çıkış arasında cezalandırılmıştır.
Denizle bağlantımız sağlanmalı
5393 sayılı Belediyeler Kanunu gereğince şehir içerisindeki her türlü yol yapımından Belediye sorumlu olduğuna göre mutlak surette denizle bağlantımız sağlanmalı ve trafiğin buradaki süratli hızı kesilmek suretiyle 6050 km. standardına gelip, şehir içi düzenlenmelidir. Giresun’da iş istihdamı sağlanmalıdır. Bu kent konseyi kurularak, Giresun’daki önceki meselelerde strateji planları yaparak Giresun’un ivedilikli, aciliyeti olan kısa, orta ve uzun vadeli projeler hayata koyarak, beş yıl sonranın hesabı bugünden yapılmak kaydıyla Giresun’un önünün açılma imkanları vardır. Ama bu geniş perspektif arayan, tek tek analiz yapılması gereken, halka bütünleşerek, halka rağmen değil. Giresun’un çok önemli bir sorunu daha vardır. AB’ye uyum yasaları çerçevesinde, AB kanunlarına adapte olma ile ilgili 2008 yılında kanun çıkmış, çöp meselesinin artık vahşi depolama sisteminden kurtulması lazımdır. Bundan modernize imkanlarla kurtulacaksınız.
Giresun bir tek proje üretememiştir
Giresun bir tek proje üretememiştir. Gümüşhane 2,6 trilyon lira hibe projelerinden hibe almıştır. Giresun iki kuruş hibe alamamıştır. Onun için akıllı, proje üretebilen, gelişebilen, halkla bütünleşerek, halkın ihtiyaçlarını giderecek, karşılıklı iletişim sağlayabilecek güçlü, yürekli bir lidere ihtiyaç vardır. Bu lider Giresun’un sorunlarını mutlak surette çözebilecek kabiliyette olmalıdır