Ana Sayfa DÜNYA Karadeniz Bölgesi’nden Rusya Federasyonu ihracatı

Karadeniz Bölgesi’nden Rusya Federasyonu ihracatı

0

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB)Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu’nun “Karadeniz Bölgesinden Rusya’ya ihracatın % 56’sı Trabzon’dan yapıldı” konulu yazılı açıklaması şöyledir;
“2021 yılında Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na 352.910.192 $ tutarında ihracat yapıldı ve yapılan ihracatta bir önceki yıla göre %24 oranında artış yaşandı. 2021 yılında 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Rusya Federasyonu’na en fazla ihracat gerçekleştiren il Trabzon oldu ve birinci sırada yer alan Trabzon ili Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın %56’lık kısmını tek başına gerçekleştirdi. Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na en fazla ihracat gerçekleştiren iller Trabzon, Samsun ve Rize olarak sıralandı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; 2021 yılında Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na 197.812.135 $ tutarında ihracat gerçekleştirildiğini ve yapılan ihracatta da bir önceki yıla göre %8 oranında artış yaşandığını belirterek, birinci sırada yer alan Trabzon ilini ikinci sırada Samsun ve üçüncü sırada bulunan Rize illerinin takip ettiğini ifade etti. Trabzon ilinden Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin %92 lik kısmının yaş meyve sebze ürünlerinden oluştuğunu belirten Saffet Kalyoncu ve en fazla ihraç edilen diğer ürünün de Balık (Türk Somonu) olduğunu hatırlattı.
Son yıllarda Rusya Federasyonu’na ihracatımızın önemli kalemlerinden biri olan Türk Somonu ve Alabalık ihracatının her geçen yıl arttığını, Alabalık (Gökkuşağı Alabalığı-Türk Somonu) ihracatında Rize ilinin birinci sırada yer aldığını belirten Saffet Kalyoncu; Rize ilinden 2021 yılında Rusya Federasyonu’na 7.577 Ton karşılığı 43.167.706 $ tutarında Alabalık ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; 2021 yılında ülkemiz genelinden de Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın %27 oranındaki artışla 5 Milyar $ seviyesinin üzerine çıktığını hatırlatarak, 2021 yılını önemli oranda bir artışla tamamlayan Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatımızın, 2022 yılına biraz sancılı başladığını ifade etti. Özellikle Rusya Federasyonu’na en çok ihraç edilen ürün grubunda yer alan ve toplam ihracatın %20’sini oluşturan Türk yaş meyve sebze ürünlerine, bir kısım yasaklamaların gündeme gelmesi ve belli ürünlerde Rusya Federasyonu’nun yasaklama kararı almasının, ihracatçıları endişelendirdiğini ve uzun vadeli plan yapma noktasında ihracatçıların tedirginlik yaşadığını belirtti.
Türkiye’nin Rusya Federasyonu’na en kısa sürede, en uygun fiyatla, taze ve kaliteli ürünleri sunmasına ve Rus tüketici kitlesi tarafından da Türk yaş meyve sebze ürünleri öncelikli olarak tercih edilmesine rağmen, objektif olmayan kriterlere göre yapılan tespitlerle belli ürünlere yasaklama getirilmesinin iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesini olumsuz olarak etkilediğini belirten Saffet Kalyoncu, yasaklama konusunun ticari ilişkilerin önünü tıkamaması açısından üst düzeyde ele alınıp çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.”

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!