Ana Sayfa EĞİTİM Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü

0

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi- Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının “Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerini bekliyor” konulu yazılı açıklaması şöyledir;
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü?
“2011-2012 yılında kuruluşunu tamamlayan bölümümüz lisans düzeyinde ilk öğrencilerini 2015-2016 yılında almıştır. Hâlen lisans düzeyinde eğitim-öğretim hizmetini sürdürmektedir. Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayanlar Gürcü Dili ve Edebiyatı alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.
Bölümümüz alanındaki uluslararası gelişmeleri sürekli izleyerek yenilediği, güncellediği müfredatıyla lisans düzeyinde dersler sunmaktadır. Sözel puanıyla öğrenci alan bölümümüzün kontenjanı bu yıl 15’tir. Bölümümüzde dil ve edebiyat alanında farklı alanlarda uzmanlıkları olan 1 Doçent, 2 Doktor öğretim üyesi, 1 Öğretim görevlisi 1 Araştırma görevlisinden oluşan 5 tam zamanlı öğretim elamanı mevcuttur. Ayrıca eğitim verdiğimiz dönemler boyunca ana dili Gürcüce olan hocamız yer almaktadır. Öğrenci odaklı tasarlanan derslerde yaratıcı fikirler üretme ve araştırma yapabilme olanakları mevcuttur. Bölümümüze geldiğinizde ilk 1 yıl dil becerilerini geliştirici okuma yazma, çeviri gibi dersler alacaksınız. Bu süreçte Gürcü kültürünü incelerken kendinizi içinde yaşadığınız Gürcü kültürü, edebiyatı çağdaş dünyayı anlamayı tutarlı bir şekilde düşünmeyi etkili bir dille yazı yoluyla ya da konuşarak da kendinizi ifade etmeyi de öğreneceksiniz. Tüm bu amaçlara yönelik tasarlanan derslerde sıklıkla görsel ve işitsel malzemeler de kullanılmaktadır. Zorunlu derslere ek olarak bölümümüzün sunduğu medyatik dil ve çevirisi, metin inceleme gibi çok çeşitli bölüm seçmeleri mevcuttur. Bu bölüm seçmelerine ek olarak farklı bölümlerden alacağınız derslerle ya da ikinci bir dil dersiyle kendinizi donanımlı yetiştirerek mezuniyet sonrasına da hazırlama olanağına sahipsiniz. Bölümümüz programına devam ederken bir başka bölümden alacağınız derslerle yandal yapma olanağına da sahipsiniz. Yandal Programımızda uluslararası ilişkiler, tarih ve turizm bölümü yer almaktadır. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin Gürcistan’a çok yakın olması bölgedeki öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarında önemli bir avantajdır. Bu kapsamda Mevlana değişim programı çerçevesinde Gürcistan’la anlaşmalı olduğumuz üniversitelere öğrenci göndermekteyiz. Orada öğrencilerimiz farklı kültürlerle tanışmakta farklı kültürlerden arkadaşları olmaktadır. Derslerin dışında etkinliklerine önem veren bir bölümüz. Edebiyat ve sanat alanında yetişmiş Gürcistan’dan davet ettiğimiz yazar, şair ve alanında uzman hocalarımızı bölümümüze davet ederek öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Her akademik yılın başında oryantasyon programı gerçekleştiriyoruz. Bölümümüz ve üniversitemiz yaşamıyla bilgi vermenin yanı sıra 1. sınıftaki öğrencilerimiz üst sınıftaki öğrencilerimizle tanıştırıyoruz.
Sevgili Öğrenciler, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak Gürcistan’a yakın olmamızı bir avantaja çevirerek bu alanda kaliteli ve donanımlı öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Öğrencilerin doğrudan Gürcüce üzerinden eğitim almalarını ve Gürcistan’a yakın oluşumuzu değerlendirerek eğitim öğretim dönemleri boyunca orada pratik yapmalarını planlanmaktadır. Öğreneceğiniz dilin pratiğini yapmak size sadece 1.5 saat uzaklıkta. Ayrıca bölgedeki enerji, ulaşım, gümrük ve diğer ekonomik faaliyetlerde çalıştırılacak eleman istihdamının altyapısına hazırlanacaksınız.
İş olanaklarımız
Bölümümüzün size kattığı eleştirel düşünme dil becerileri ve kültür konularındaki bilgi birikiminizle Başta filoloji çalışmaları yapan kurumlar, kütüphaneler, arşivler olmak üzere görsel ve yazılı basında ve enformasyonla ilgili çeşitli kuruluşlarda istihdam edilebilir veya kariyer yapabilirsiniz. Ülkemiz ile ilgili ülkenin ticari, ekonomik ve bilimsel ilişkilerinde rol oynayan resmi ve özel nitelikli vakıf, dernek ve kurumlarda görev alabilirsiniz. Başta Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı olmak üzere ülkemizdeki ilgili kurumlarda çalışabilirsiniz. Filolog olmak isteyen öğrencilerimiz de alan bilgilerini derinleştirebilir ya da lisansüstü eğitimi alarak akademik kariyeri seçebilirsiniz.
Akademik kadromuz
Doç. Dr. Gül Mükerrem Öztürk (Bölüm Başkanı)
Dr. Öğretim Üyesi Neriman Yılmaz
Dr. Öğretim Üyesi Sophio Makhatchashvili
Öğretim Görevlisi Hilmi Demiral
Araştırma Görevlisi Burçin Bedel
Değişim programlarımız
Öğrenci ve Öğretim Elemanı Değişim Hareketliliği Anlaşmalarımız
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University (Mevlana ve Üniversiteler arası ikili işbirliği anlaşması
Tbilisi State Medical University (Mevlana ve Üniversiteler arası ikili işbirliği anlaşması)
Gori State University (Mevlana)
Shota Rustavelı State University (Mevlana ve Üniversiteler arası ikili işbirliği anlaşması)
Akaki Tsereteli State University (Mevlana ve Üniversiteler arası ikili işbirliği anlaşması)
Telavi Iakob Gogebashvili State University (Mevlana)
Teaching University ‘Rvali’ (Mevlana)
Sokhumi State University (Mevlana)
Holy Apostle St. Andrewthe First-Called Georgian University of Georgian Patriarchate (Mevlana)
Batumi State Maritime Academy (Mevlana)
Georgian Technical University (Üniversiteler arası ikili işbirliği anlaşması)
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Mevlana programı kapsamında 2 öğrencimiz Tiflis Devlet Üniversitesinin Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümünde 3 ay eğitim almışlardır.
Uluslararası işbirliklerimiz (Yaz Okulları)
2017 Temmuz ayı içerisinde Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi bünyesinde düzenlenen yaz okulunda eğitim almak üzere öğrencilerimiz gönderilmiştir.
02.0.2018 – 08.07.2018 tarihleri arasında bölümümüz öğrencileri Kutaisi Akaki Tsereteli Devlet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen yaz okulunda bölümümüz öğrencileri eğitim almışlardır.
Bölümümüz öğretim üyelerinin girişimi ile yapılan protokollerle 09.07.2018 – 15.07.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Gürcistan/Gori Devlet Eğitim Üniversitesi’nin düzenlenmiş olduğu yaz okuluna öğrencilerimiz katılarak ilk uluslararası eğitim deneyimlerini yaşamışlardır.
02.09.2018 – 09.09.2018 tarihleri arasında Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Yaz okuluna bölümümüz öğrencileri yer almışlardır.
15.06.2019 – 21.06.2019 tarihleri arasında Gori Devlet Eğitim Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yaz okulu düzenlenmiş olup bölümümüz öğrencilerimizde yer almışlardır.
06.07.2019-07.08.2019 tarihleri arasında Kartvelian- Gürcü Araştırmaları Vakfı desteğiyle Uluslararası Yaz Okulu’na bölümümüz öğrencilerimiz katılmışlardır.
Öğrencilerimiz 19-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında Gürcistan Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla Dış İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Gürcistan’da “Geleceğin Gençlik Kampı” etkinliğine katılmışlardır.
Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğu’nun sonsuz destekleri bölümümüz adına büyük bir referans ve güven sağlamaktadır. Bunun için Başkonsolosluğumuza ve ekibine müteşekkiriz.”

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!