Ana Sayfa ODA - BORSA - SENDİKA BAŞKANLARI Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı

Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı

0
Haber:İlker ÇAKAN
  Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan; “2016 Ocak -Eylül Dönemi 9 Aylık Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatı” ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Eylül döneminde 1.028.167.134 $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine (2015 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracatı 1.198.019.460 $ olarak gerçekleşmiştir) göre % 14,2 oranında bir düşüş yaşanmıştır. 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde Bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında dağılımı ise;Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2016 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracatının ürün sıral amasında; bir önceki yıla oranla % 6,3 düşüşle 692.723.777 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, % 45 düşüşle 109.535.828 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve % 24 düşüşle 84.325.291 USD tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır.
  Bölgemizden 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde 113 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Kanada olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya % 90, Gürcistan’a % 16, ve Kanada’ya % 60 artış yaşanmasına rağmen Almanya’ya %32, Fransa’ya % 3 ve Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda % 81 düşüş yaşanmıştır.
  Bölge ihracatımızda önceki aylarda da görülen düşüşün Ocak-Eylül döneminde daha da artarak
% 14,2 oranına ulaşmasında hiç şüphesiz 9 günlük Kurban Bayram tatilinin de etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında, Bölge ihracat hacmi içinde önemli bir yere sahip olan yaş meyve sebze ihracatımızda Rusya Federasyonu tarafından uygulanmakta olan ithalat yasağı uygulamasının halen devam etmesi ihracatımızda görülen düşüşün bir diğer nedenidir. Dünya emtia fiyatlarında görülen düşüşe bağlı gerek fındık ve gerekse madencilik ürünleri birim ihraç fiyatlarında da yaşanan düşüş yine aynı şekilde ihracatımıza olumsuz bir şekilde yansımıştır. Bunun yanında, maalesef her defasında tekrarlayıp durduğumuz, ihracatçılarımızın bürokrasi kademesinde yaşamış oldukları sorunlar ihracatçımızın şevkini kırmaktadır.
  Yaş meyve sebze sektörümüzde yoğun ihracat sezonunun başlaması ile ihracatçılarımız bir an önce Rusya Federasyonu’nun uygulamış olduğu yasaklama kararının kaldırılmasını beklemekte ve konunun en üst düzeyde ele alınarak bir an önce çözüme kavuşturulması talep edilmektedir. Bu ay içinde Ankara’da yapılacak olan Türkiye –Rusya Karma Ekonomik Toplantısında konunun ele alınarak çözüme kavuşturulacağını ummaktayız.
  Birliğimizce yürütülen çalışmalar kapsamında, ihracatçılarımızın yeni potansiyel pazarlara yönlendirilmesi 25-30 Ekim 2016 tarihleri arasında Kazakistan’ın Bölgemize yakın Bölgeleri olan Aktau ve Atırau Bölgelerine yönelik düzenleyeceğimiz sektörel ticaret heyeti programı çerçevesinde katılımcı firmalarımız sektörleri ile ilgili yapacak oldukları ikili iş görüşmeleri sonucunda önemli bağlantılar kurulmasını ummaktayız. Çünkü Gürcistan-Azerbaycan Hazar geçişli gerek karayolu ve gerekse Batum’a kadar demiryolu ile 2-3 günde ulaşabilme imkanımızın bulunduğu Kazakistan Bölge ihracatçılarımız için cazip imkanlar sunmaktadır.”

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!