Ana Sayfa GENEL Mantar hastalığı

Mantar hastalığı

0

  Yaz sezonun açılmasıyla birlikte plajlar havuzlar serinlemek isteyen tatilcilerle doluyor. Bu tür yerlerde hijyen koşulları da oldukça düşüyor. Eğer dikkatli olunmazsa bu tür yerlerden birçok hastalık kapılabiliyor. Bu hastalıkların başında ise cilt mantarları geliyor.

   Mantarlar gözle görülmeyen mikroorganizmalardır ve yaklaşık 50 kadar türü hastalık yapabilir. Mantar türüne göre vücudu, tırnakları, kafa derisini, genital bölgeleri ve ayakları etkileyebilir. Mantar genellikle nemli ortam seven bir mikroorganizmadır. Vücuda yerleştiğinde eğer uygun koşulları bulursa hemen çoğalır ve yayılır. Mantarın belirtileri ve seyri genelde türüne göre değişse de genel olarak; kaşıntı, ciltte kızarıklık ve kabartı şeklinde sıralanabilir.

    Mantarın teşhisi ise lezyonlu bölgeden alınan örneğe kültür yapılmasıyla konulur. Ayrıca bu yöntemle mantarın türü de  belirlenebilir.Mantarın tedavisi antifungal adı verilen çeşitli ilaçlarla yapılır.Mantarlar inatçı mikroorganizmalar oldukları için tedaviye direnç gösterebilirler ve bu da tedavi süresini uzatabilir.

    Mantarın bulaşma riski alınacak bazı önlemlerle azaltılabilir.Bu yöntemlerden bazıları ise şöyledir;

   -Kullanılan havlu ve çarşafları düzenli olarak yüksek ısıda yıkamak.

   -Banyo,deniz ve havuz sonrası vücudu nemli bırakmamak.

   -Ayak temizliğine özen göstermek,ayakları nemli bırakmamak ve mümkünse ayak pudrası kullanmak.

   -Plaj ve havuz gibi yerlerde kendi havlumuzu kullanmak ve bu gibi yerlerde kullanılan havluları ve kıyafetleri günlük olarak yıkamak.

   -İç çamarşırlarını yüksek ısıda yıkamak.

   -Hijyen kurallarına uymayan yerlerde denize ve havuza girmemek, duş almamak.

   Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!