Ana Sayfa GENEL Yenmeyen tavuk

Yenmeyen tavuk

0

  Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun  çok önemli kilometre taşlarından  olan  Sakarya Zaferi’nin (13 Eylül 1921-2008) 87. yıl dönümü nedeniyle Ankara  Polatlı  Belediyesi tarafından Org.Asım Gündüz’ün hatırası  ve tarihe iz bırakan sözleri “Yenmeyen Tavuk” başlığında tablo halinde hazırlanıp şanlı tarihimizin daha iyi anlaşılması  bakımından  günümüz insanının ilgisine sunulmasının anlamı büyüktür. Gerçeklerin bilinmesinde genç nesillere aktarılmasında fayda vardır.

   Şehit ve gazilerin kanlarıyla sulanan bu topraklar kolay kazanılmadı. Bugün üzerinde yaşadığımız vatan, şehit olan atalarımızın mirasıdır. Günümüzden 93 yıl önce Atatürk tarafından Türk Milleti için söylenen her sözün, vatan için yazılan her kelimenin değeri  bugünde, yarında çok önemlidir. Bütün bunlar tarihimizdeki derin izlerin açık ifadesidir. Bu değerler unutulmamalı görüşündeyim.
  Orgeneral Asım Gündüz’ün hatırası şöyledir.
  “Yenmeyen Tavuk
   O gün Duatepe’de düşmanın iniltisini sevinç gözyaşlarıyla kutluyorduk. Kolordu Kurmay Başkanı  Hayrullah (Fişek), bir akşam yemeği hazırlamıştı. Ortada bir cılız tavuk ile, dört beş dilim siyah ekmekten başka bir şey yoktu. Dünden beri ağzımıza en ufak bir lokma girmemişti. Gazi Paşa, İsmet Paşa, Ben, Kâzım Bey sofraya bağdaş kurduk. Hayrullah Bey (Fişek),  Tevfik Bey (Bıyıklıoğlu), Salih Bey (Omurtak), Muzaffer Bey (Kılıç), Salih Bey (Bozok) biraz uzaktaydılar.
   Atatürk Kâzım Bey’e dönerek:
  -Erlere yiyecek ne verebildiniz, dedi.
   Kâzım Bey şaşırdı, durakladı;
   Kurmay başkanına dönerek:
 -Hayrullah Bey, erlere ne verebildik? Diye sordu.
 -Efendim, dün sabah tedarik ettiğimiz buğdayı kavurmaları için birliklere dağıtmıştık!..
  Mustafa Kemal Paşa biraz durakladıktan sonra ayağa kalktı ve tavuğa el atmadan yürüdü, biz de onu takip ettik, diğer arkadaşlar da ne tavuk ne bir dilim ekmeğe el sürebilmişti. O akşam hepimiz aç yattık. Çok iyi hatırlarım, birkaç gün evvel Çaldağı bölgesinde Yaver Muzaffer Bey Başkumandanla Fevzi Paşa’ya ancak bir tek yumurta bulabilmişti. Düşman, tarlaları köyleri yakmış, sefalet ve yokluk bölgeyi kasıp kavurmuştu…”
  Sakarya Savaşı’nda olduğu gibi diğer cephelerde de durum aynı idi. Açlık ve yokluklar içinde savaşıldı.  Üzerinde yaşadığımız toprakların vatan olarak kalması, Türkiye  Cumhuriyeti’nin devlet olarak kurulması  tamamen  Ulu Önder Atatürk’ün  gayretleriyle  olduğu bir gerçektir.  Bu gibi  tarihi  belgeler  günümüz okuyucusuna ışık tutmaktadır.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!