Ana Sayfa GENEL Yaşa bağlı makula dejenerasyonu

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu

0

  Gözümüz  bizi dış dünyaya bağlayan beş duyu organımızdan birisidir.Yapısıda görevi kadar oldukça hassas olan göz,yaşlanmanın izlerinide en fazla taşıyan organımızdır.Yaşlanmayla gözde oluşan hastalıkların biriside yaşa bağlı makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığıdır.

  Gözde bulunan retina tabasında ufak bir bölge olan makula yani sarı nokta,göze giren ışığın odaklanma noktasıdır ve ışığa duyarlı hücreleri içerir.Yaşa bağlı makula dejenerasyonu bu bölgedeki hücrelerin yaşlanma ile hasarlanması ve yavaş yavaş ölmeleriyle meydana gelir.Hastalık ilerledikçe görme kalitesi azalır ve sonunda görme kaybı meydana gelir.

  Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun yaş ve kuru olmak üzere iki tipi vardır.Yaş tip olan genelde retinada yeni damar oluşumu ile karakterizedir.Kuru tip olanda ise damar oluşumu gözlenmez ve yaş tipe göre daha yavaş seyreder ve nadiren yaş tipe dönüşebilir.

   Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun oluşumunda  aile öyküsü, sigara kullanımı ve UV ışınları gibi faktörler etkili rol oynamaktadır. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun belirtileri ise şöyle sıralanabilir;

   -Bulanık görme

   -Düz çizgilerin veya cisimlerin dalgalı görünmesi

   -Görme alanında karanlık alan oluşması

   Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda tedavi ise hastalığın yaş veya kuru tip olmasına bağlıdır.Kuru tip olanda tedavi mümkün olmamakla beraber sadece hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.Yaş olanın ise göz içine damar oluşunu engelleyen ilaçların enjekte edilmesiyle veya yeni oluşan damarların lazerle yakılmasıyla tedavisi mümkündür.

   Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!