Ana Sayfa GENEL Beypazarı

Beypazarı

0

  Ankara-Beypazarı ilçesinde ekonomisi, tarım, sanayi, ticaret, hayvancılık ve el sanatlarına dayanmaktadır. Beypazarı çok eskiden bütün çevre kasaba ve köylerin alış-veriş ettikleri ve Ankara esnafının mal alıp sattığı bir ticaret merkezi durumundaydı. Ankara’nın Başkent oluşu, Eskişehir bağlantı yolunun önemini kaybetmesi, en önemlisi Beypazarı’ndan geçen Ankara-İstanbul yolunun Kızılcahamam’a kaydırılması neticesinde ticaret alanında bir duraksama olmuştur.

  Son yıllarda ilçe nüfusunun artması,küçük esnaf ve sanayinin kalkınması tavukçuluk, sebzecilik, arıcılık, sütçülük ve ticarette gözle görülür bir ilerleme olmuştur.İlçe nüfusunun % 67’si tarım ile uğraşmaktadır.Tarım alanlarının % 67’si kıraç % 13’ü suludur. Kıraç alanın 2/3’si her yıl ekilmekte, 1/3’i ise nadasa bırakılmaktadır. Modern tarım araç ve teknik sayesinde az yerden daha fazla ürün alınmaya başlamıştır.

  Genelde halkın gelir kaynağı tarım olup başta havuç gelir. Beypazarı, havuç üretiminde Türkiye genelinde söz sahibi olmuştur. Buğday köylünün en önemli gelir kapısıdır. Çeltik, ıspanak, turp ve soğan da ilçenin gözde tarım ürünlerindendir. Kırbaşı yöresinde de başta hububat olmak üzere ayçiçeği üretilmektedir.Tarım da Türkiye’de Adana Ovasından sonra ikinci sırada gelir. Beypazarı’nda yavaş yavaş organik Tarım’a geçiş başlamış olup alternatif tarım çalışmaları başlamıştır.

  Büyük bir bölümü dağlık bölgelerde bulunan geniş meralara sahip köyler, Beypazarı’nı önemli bir hayvancılık merkezi haline getirmiştir. Özellikle tavukçuluk, arıcılık,Ankara Keçisi,koyunculuk ve sığırcılık büyük oranda artmıştır. İlçe ve köylerinde sığır ıslah çalışmaları genel olarak suni tohumlama yöntemiyle yapılmaktadır. Beypazarı, kaliteli tiftik veren Ankara Keçisi ile ün yapmıştır. Kaliteli tiftik keçisinden sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için İlçe Tarım Müdürlüğü teke deposunda 95 adet damızlık teke beslenmektedir. Son yıllarda Dünya Bankası’nın yardımı ile kültür ırkı süt ineği temin edilmiş ve çoğaltılmasına yönelik çalışmalara hız verilmiştir. Bu projeyle; süt üretiminde ve süt ürünlerinde artış görülmüştür.

  Tarımın yanında sanayi sektörüde oldukça gelir getirmektedir. En büyük sanayi alanlarından birisi karasörcülüktür. Türkiyenin en kaliteli Ahşap Karasörü Beypazarı’nda üretilmektedir. Beypazarı’nın yıllık karasör üretim kapasitesi 10.000 adettir. Bu işle uğraşan 135 adet işyeri ve 1000 kişi vardır.

Yine Türkiye’nin en kaliteli Doğal Maden Suyu Beypazarı’ndan çıkmaktadır. Beypazarı Karakoca Doğal Maden Suyu adıyla Türkiye’ye dağıtılırken pazarlanmasında yurt dışı sınırlarını da zorlamaya başlamıştır. Beypazarı’na kendi araçlarıyla gelmek isteyenler için; Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edilerek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkılır. Beypazarı;Ankara´dan 100 km, İstanbul´dan 320 km uzaklıktadır.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!