Ana Sayfa GENEL Türkiye-Gürcistan’daki üniversiteler arasındaki akademik eğitimsel ilişkiler üzerine…

Türkiye-Gürcistan’daki üniversiteler arasındaki akademik eğitimsel ilişkiler üzerine…

0

  Türkiye- Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sayın  İlker Çakan’ın girişimleri sonucu  Gürcistan-Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Aliosha  Bakuridze’nin Amasya Üniversitesi ile  karşılıklı işbirliği kurmak için Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’a 04.06.2013 tarihli bir davetiye mektubu gönderdiği,  daha sonra Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kezban Orbay, Amasya Üniversitesi  Genel Sekreteri Hasan Özyurt, Amasya Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Birim Başkanı Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ekrem Solak  Batum Shota Üniversitesi ile akademik ve idari konularda işbirliği yapmak ve görüşmelerde bulunmak üzere Batum’a geldiği yönünde sevindirici gelişmenin ardından, 20.06.2013 Perşembe günü  Batum Devlet Üniversitesinde Amasya Üniversitesi ile Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi arasında 2018 yılına kadar geçerli akedemik işbirliği  Mevlana Değişim Programı Protokolü (öğrenci ve öğretim elamanı değişim programı) Türkiye- Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’ın girişimleri girişimleri sonucu imzalandığı,  Protokolü iki üniversitenin rektörleri imzaladığı, Protokol imza sırasında; Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Irakli Baramidze, Türkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Lile Tandilava  ile Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’ında bulunduğu haberinin basına yansıması eğitimsel açıdan çok önemli bir gelişmenin başladığı durumunu ortaya koymaktadır.

  Son zamanlarda kimlikle geçiş uygulamasının başladığı ve pasaport şartının aranmadığı Türkiye ve Gürcistan devletleri arasında geliştirilen bu ilişki yaşamın her akanında olumlu yönde etkiler bırakacak kazanımları da ortaya çıkarmaktadır.Her iki ülke içindeki üniversitelerin akademik düzlemde işbirliği ve bilimsel iletişimi sıklaştırma yönünde atılacak her adım her iki ülke insanlarının eğitimsel ve bilimsel gelişimleri açısından  çok önemli gelişmelere damgasını vuracaktır.Bu temelde ele alındığında Gürcistan-Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi ile Amasya Üniversitesi arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolü akademik ve bilimsel düzlemde çok önemli bir adım olarak algılanması gerekmektedir.Bu tür ilişkilerin diğer üniversiteler arasında da kurulup geliştirilmesi her iki ülke insanı açısından çok önemli kazanımların oluşmasına yol açacaktır. Eğitimsel düzlemde gerçekleştirilecek her türlü ilişki toplumlar arası iletişimin ve ilişkinin  daha sağlıklı gelişmesine yol açacaktır.

  Sonuç olarak eğitimsel açıdan her iki ülkenin eğitim kurumları arasında akademik düzlemdeki işbirliğine dönük atılacak her adım toplumsal gelişmenin olumluluk kazanmasına yol açacaktır.

 

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!