Ana Sayfa DÜNYA Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu: “Tarihimiz ve geleceğimiz ortaktır”

Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu: “Tarihimiz ve geleceğimiz ortaktır”

0

Haber: İlker ÇAKAN

  Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze ile bir araya geldi. Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan üçlü bakanlar toplantısına katılmak üzere Gürcistan’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Khabadze ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Batum’u çok seviyorum 

  “Batum’u çok seviyorum  ve son 10 yıl içinde önemli gelişme kaydeden bir şehirdir. Batum’un Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasındaki üçlü görüşmelerde merkezi bir konuma sahip olmasını istiyoruz. Bulaşıcı hastalıklara karşı bir hastane yapımı konusunda Türkiye Acara’ya yardımcı olacaktır ve  afetlere karşı da ortak mücadele platformu kurulacaktır.

Türkiye’de en az 500 bin civarında Acara kökenli Gürcü vatandaşı vardır

  Türkiye’de en az 500 bin civarında Acara kökenli Gürcü vatandaşı vardır. Türkiye’nin onlarla Acara bölgesindeki akrabalarının ilişkilerini geliştirmeye kararlıdır. Acara’da yaşayan Müslüman ve Hıristiyanların hepsinin kardeş ve Gürcistan vatandaşıdır. Batum, tarihte de Müslümanların, Hristiyanların, Yahudilerin barış içinde bir arada yaşadığı güzel bir örnektir. Bundan sonra da böyle olacaktır.

 
                                 
                                         Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu-
                              Acara Özerk  Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze         
 
Tarihimiz ortaktır, geleceğimiz ortaktır

  Türkiye her zaman bu hoşgörü ortamına desteğe hazırdır. Tarihimiz ortaktır, geleceğimiz ortaktır, en önemlisi kalbimiz ortaktır. Kalbimiz kalbinizdir, kalbiniz kalbimizdir.” Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki gün süren Gürcistan ziyaretini, Batum’un Orta Camisi’ni ziyaret ederek tamamlarken, burada Müftü Cemal Pakzadze ile görüştü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun cami ziyaretine Batum halkı yoğun ilgi gösterirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu camiden ayrılırken, kendisini görmeyen gelen kalabalığın önünde aracından inerek vatandaşlarla selamlaştı ve sorunlarını dinledi.

 
 
                                  
                                   Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Batum gezisi
 
შეხვედრა თურქეთის საგარეო საქმეთა მინისტრთან აჰმეთ დავუთოღლუსთან

 

  დღეს გაიმართა აჭარის მთავრობის თავმჯდომარის არჩილ ხაბაძისა და თურქეთის საგარეო საქმეთა მინისტრის აჰმეთ დავუთოღლუს ოფიციალური შეხვედრა.

  შეხვედრისას საუბარი შეეხო სოფლის მეურნეობის, ჯანდაცვის, განათლებისა და ტურიზმის მიმართულებით თანამშრომლობას, ასევე აზერბაიჯანსაქართველოთურქეთის სამმხრივი ურთიერთობის ფარგლებში აჭარის, როგორც რეგიონის, გააქტიურებას.

  „შეხვედრისას ვისაუბრეთ ტრანსპორტის, კულტურისა და განათლების, ასევე ტურიზმის სფეროში მიმდინარე და სამომავლო ერთობლივ პროექტებზე. გვსურს რომ ამ სამმხრივ ფორმატში ბათუმსაც განსაკუთრებული ადგილი ჰქონდეს. ჩვენ ვახალისებთ თურქ ბიზნესმენებს, რომ ჩამოვიდნენ აჭარაში. ვმუშაობთ სასტუმრო სექტორში თანამშრომლობის გაღრმავებაზეც.”- შეხვედრის შემდეგ განაცხადა თურქეთის საგარეო საქმეთა მინისტრმა აჰმეთ დავუთოღლუმ.

 
                                              
                         Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze
 
 „დღეს განვიხილეთ თითქმის ყველა მიმართულება: ჯანდაცვის, სოფლის მეურნეობის, განათლებისა და ტურიზმის, ინვესტიციებისა და ბიზნესის კუთხით. მოლაპარაკებების შედეგია ის, რომ აჭარის რეგიონში განხორციელდება შვიდი სამედიცინო პუნქტის რეაბილიტაცია. აჭარა არის სატრანსპორტო დერეფანი. გვაქვს პორტი, სარფის საბაჟო გამშვები პუნქტი, იგეგმება მურათლის გამშვები პუნქტის მოწყობა. მუშავდება ტურისტული მარშრუტების პროექტიერთი ტურისტიორი ქვეყანა“, რომლის ფარგლებშიც შედგება რამდენიმე დღიანი ტურები ორი ქვეყნის სხვადასხვა ქალაქებში. ვმუშაობთ ქალაქებთან დამეგობრების მემორანდუმებზე. ახლო მომავალში შევხვდებით ქართულ სათვისტომოებს,” – განაცხადა არჩილ ხაბაძემ.

  აჭარის მთავრობის თავმჯდომარემ დღეს კიდევ ერთხელ აღნიშნა, რომ მეჩეთთან დაკავშირებით განიხილება ორიაშენების და არსებულის გაფართოების შესაძლებლობა. ნებისმიერ მსურველს შეუძლია ჩაერთოს საკითხის განხილვასა და მსჯელობაში. მას შემდეგ, რაც გადაწყდება ახალი მეჩეთის მშენებლობა, შეირჩევა ადგილი. –განაცხადა არჩილ ხაბაძემ.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!