Kemer

0

  Kemer ilçesi merkezi Antalya’nın 43 Km. batısındadır. İlçe Batı Toros dağlarının eteklerinde 46 km. uzunluğundaki kıyı şeridi üzerinde kurulmuştur. Doğusu Akdeni, batısı orman ve dağlarla çevrili olan ilçemizin yüzölçümü 53.483 km² dir. İlçemizin 45.000 hektarlık alanı ormandır. İlçemiz iklimi yazları sıcak ve kura, kışları ise ılık ve yağışlıdır. İlçe merkezinde en yüksek rakım ise 15m. dir. Kemer ilçesi tarihinin M.Ö. 690 yılına kadar uzandığı bilinmektedir. Kemer merkezine 15 Km. mesafede bulunan Phaselis antik kenti M.Ö. 690 yılında I.Oleios tarafından kurulmuştur. Şehir sürekli el değiştirmekle birlikte tarihte önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak bilinmektedir. Şehrin kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.

  İlçe merkezine yaklaşık 25 km. uzaklıkta bulunan Olympos antik şehri ise M.Ö. II. yüzyılda kurulmuştur. M.Ö 78 yılında Romalıların eline geçen şehir ile ilgili hala kazı çalışmaları sürmektedir. Yİne Gedelma kalesi Romalılar döneminden günümüze kadar ulaşmıştır. İlçe merkezinde bulunan İdropolis kalıntılarıda M.S. III yüzyıldan itibaren Kemerin önemli denizcilik ve ticaret merkezi olduğunu göstermektedir.  Kemer, 12. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1900’lü yılların başında göçerlerin yerleşmeye başladığı Kemer 1910 yılından itibaren yeniden yerleşim yeri kimliğini kazanmıştır. Kemer 1968 yılında nahiye, 1986 yılında yapılan seçimler sonucunda ise belde olmuştur. 20.05.1990 gün ve 29523 sayılı Resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren 3644 sayılı kanunla Kemer ilçesi kurulmuştur. İlçemiz kaymakamlığı 26.08.1991 tarihinde faaliyete başlamıştır. 1980’li yılların başına kadar ilçemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktı. Özellikle narenciye üretimi, Nar ve seracılık en önemli gelir kaynağıydı. 1987 yılında ilçemizin Turizm bölgesi ve gelişme alanı olarak ilanı ile kısa sürede içerisinde temel geçim kaynağı Turizm haline geldi. Arsa fiyatlarının yükseltilmesi ile pek çok tarım alanı turistik faaliyetlere tahsis edildi ve turizmden sağlanan gelirin yüksek olması nedeniyle de tarıma olan ilgi azaldı.

  Bugün hala ilçemizde 23.540 dönüm alana tarım yapılmaktadır. Ancak bazı çiftçilerimiz bahçelerine gereken bakımı ve iyileştirmeyi yapmayarak üretimden çok bu alanları arsa ve yeşil alan olarak muhafaza etmektedir. 1 kooperatif, 10 banka şubesi bulunan Kemer de her yıl Haziran ayında düzenlenen Kemer Karnavalı ve kasım ayında Çamyuva Geleneksel Yağlı Güreş Festivali haricinde fuar, sergi ve panayır bulunmamaktadır.

  Bölümün başında da arz edildiği üzere ilçemiz ekonomisi turizme dayalıdır. İlçemiz Merkez ve Beldelerinde Bakanlığımızdan Belgeli işletmelerin sayıları 186’dır. Bunların  23 adeti tatil köyü,  44  adeti 5 yıldızlı, 31 adeti  4 yıldızlı, 27  adeti  3 yıldızlı, 21 adeti 2 yıldızlı, 2 adeti 1 yıldızlı, 2 adeti Apart Otel ve 36 adet de pansiyon bulunmaktadır.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!