Ana Sayfa TURİZM Artvin Valisi Necmettin Kalkan’dan Artvin Turizm Eylem Planı

Artvin Valisi Necmettin Kalkan’dan Artvin Turizm Eylem Planı

0

Haber: İlker ÇAKAN

  Artvin Valisi Necmettin Kalkan’ın gayretleri sonucu gerçekleştirilen   “Artvin İli Doğa Turizmi Eylem Planı”  bilgilendirme toplantısına;  Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Vali Yardımcısı Bahadır Güneş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Vekili Mustafa Bulut, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, daire amirleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

  Artvin Valisi Necmettin Kalkan toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Artvin’e atandığım günden beri ilimizin bir eğitim ve turizm kenti olması gerektiğini arzuladım ve bu gerçeğe vurgu yapmak istedim.  Ben buna yürekten inanıyorum. Artvin’in geleceğinin eğitim ve turizmde olduğuna inanıyorum. Bu toplantı, bu açıdan çok önemlidir. Toplantıya katılmak üzere Ankara’dan gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sayın Sabri Kiriş, toplantıya ayrı bir değer katmıştır. İnanıyorum ki bu toplantının sonunda Artvin turizmi adına, Artvin ilinin turizm varlığının potansiyelinin hayata geçirilmesi adına güzel ve olumlu kararlar alınacaktır.

  Her şeyden önce bakanlıkta onay bekleyen eylem planlarımız var. Hazırlanmakta olan eylem planlarımız var. Artvin’in beklemeye tahammülü yok. Bunun il ölçeğinde değil, Ankara’da bakanlık ölçeğinde ele alınıp takip edilmesinde fayda var. Antalya bugün 15 milyon turist ağırlayan bir kent haline gelmişse, bu Antalya’daki potansiyelin Ankara’da planlanıp bir devlet politikası şeklinde yürütülmesinin sonucu olmuştur.

  Artvin, doğa turizmi açısından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Genel Müdür Yardımcımızın Artvin’de daha önce görev yapmış olması bir şanstır diye düşünüyorum. Paha biçilmez doğa güzelliklerimiz var, milli parklarımız var, tabiat koruma alanlarımız var,  biyosfer rezerv alanımız var ama bunların tanıtımı noktasında, tanıtımdan öncede buralara gelecek kişilerin konaklama noktasında, nitelikli konaklama tesisleri yok. Koruma ve kullanma dengesinde sorun yaşıyoruz.

  Bir Uzungöl’ün elden çıktığı gibi, Borçka Karagöl’ün de bir gün elden çıkmasını ben arzu etmiyorum.  Bir Şavşat Karagöül’ün elden çıkmasını arzu etmiyorum. Kullanalım derken korumayı ihmal etmeyelim. Koruyalım derken nereye kadar kullanacağımızı da çok iyi belirlemek lazım. Dolayısıyla koruma ve kullanma dengesi çok önemlidir diye düşünüyorum. Bu açıdan bugün bu toplantıda alınacak kararlar umuyorum ki Ankara’da onay bekleyen Uzun Devreli Geliş Planlarına bir hız kazandırır. Uygulama planlarının kısa sürede hazırlanmasına bir zemin oluşturur. Gönüllü işletmeciler var.  İhaleye çıkın talip olalım, buraları yapalım diyorlar. Onlara da biz bu imkanı vermiş oluruz diye düşünüyorum.”

  Daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Vekili Mustafa Bulut, slayt sunumu eşliğinde katılımcılara “Artvin İli Turizm Eylem Planı” hakkında bilgi verdi.

Doğa Turizmi Eylem Planı çalışmalarının, geleceğe yönelik faaliyetleri ayrıntılı olarak önceliklendirilerek  ulusal düzeydeki plan ve programla ilişkilendirilerek oluşturulduğunu belirten Bulut, “Doğu Karadeniz Turizm Master Planı, Artvin-Giresun-Gümüşhane-Ordu-Rize-Trabzon illerini kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Planın proje yönetimi kısmında “kamu eliyle öncü örnek tesis yapmak, bölgede turizm gelişinceye kadar mülkiyeti elinde tutmak, istenen gelişme seviyesine erişince satmak modeli, Karadeniz’de de başarıyla uygulanabilir. Doğu Karadeniz Turizm 2023 Stratejisinin Katılımcılık kısmında da “Bölge’de turizmin gelişimine yönelik alınacak her kararın sivil toplum örgütleri, özel sektör ve kamu kurumları tarafından ortak bir çalışma neticesinde belirlenmesi, ileriki dönemde yapılacak olan çalışmaların tutarlılığı ve sahiplenilmesi açısından önem arz etmektedir. Yerel tabiatın ve kültürün koruma-kullanma dengesi içinde ekonomiye kazandırılması amacıyla yayla ve dağ turizmi gibi eko-turizm alanları açılması özendirilmelidir.

  Ülkemizin ender kaynak değerlerinin korunarak devamlılığının sağlanması ve bu sahalarımıza olan farklı kullanım taleplerinin kontrollü ve planlı bir anlayış içerisinde karşılanabilmesi amacıyla, yaşanan sosyal problemlerin bilincinde tüm korunan alanların Uzun Devreli Gelişme Planları tamamlanmalıdır

  Sürdürülebilir turizm ve Doğa Turizmi (ekoturizm) tanımlarında; doğal ve kültürel kaynakların geleceğin düşünülerek kullanılması, turizm sermayesinin, mevcut ziyaretçilerin ve yöre halkının amaçlarının maksimum düzeyde karşılanması öne çıkarılmaktadır.

Doğa Turizmi (Ekoturizm); seyahat edilen doğal alanların,  çevrenin korunması ve yerel halkın ekonomik standartlarının gelişmesini sağlayan bir turizm anlayışıdır.

Kuşkusuz turizm söz konusu olduğunda Bölgemizde geleneksel kitle turizminden ziyade alternatif turizmi ön plana çıkarmak gerekir. Bölgemizde alternatif turizm faaliyetleri olarak yaylalarda geliştirilmesi planlanan özellikle doğa ve macera sporlarına yönelik yapılanmanın her bir yayla ve bölge için ilgili Kurumlarca ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve detaylandırılması gerekmektedir.

  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Türkiye Turizm 2023 Stratejisi’nde Biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynaklar açısından oldukça zengin olan bölge, yayla koridoru olarak gösterilmiştir. Samsun’dan Hopa’ya kadar olan alanda yayla turizminin geliştirilmesi ve alternatif turizm türleri ile birleştirilerek turistler için daha cazip hale getirilmesi önerilmiştir. Eylem Planı hazırlanırken faaliyetlerde yayla koridoru önceliklendirilmiştir.

  Turizmin Stratejik Amacı ise, insan sağlığını, doğal kaynakları ve estetik değerleri korumak suretiyle sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda yüksek bir çevresel koruma düzeyine erişilmesi; kentlerin temiz, güvenli ve yaşam kalitesi yüksek yerler haline getirilmesini sağlamak için artan nüfus, ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeye paralel olarak farklılaşan kentsel ve kırsal alanda alt yapı ihtiyacının giderilmesidir.

Ana amaç,  turizm olayını, çevreye, topluma, tarihsel, doğal ve kültürel varlıklara zarar vermeden, bölge ekonomisine ve toplumsal yaşantıya sürekli katkıda bulunacak biçimde geliştirmektir.

İlimizin sahip olduğu zengin flora ve faunanın, buzul gölleri, vadiler, mağaralar, vb doğal alanların keşfedilmesi, tarihsel ve arkeolojik geçmişin araştırılması, doğa turizmi (ekoturizm) faaliyetlerinin belirlenmesi, geliştirilmesi ve tanıtılmasıdır.” diye konuştu.

  Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş ise, Artvin ilinin Turizm Eylem Planı çalışması çerçevesinde 20’nin üzerinde meslek disiplini uzmanı tarafından çalışmaların aralıksız olarak sürdürüldüğünü söyledi.

  Eylem planının tamamlanarak hayata geçirilmesiyle birlikte, doğal güzelliğiyle ünlü Artvin’in turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlayacağını da ifade eden Kiriş, hazırlayacakları turizm eylem planını Artvin halkının onayına sunacaklarını da  kaydetti.

Yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantı,  katılımcıların görüş ve önerilerini sunmasının ardından sona erdi.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!