Ana Sayfa EKONOMİ TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye kriz öncesi üretim düzeyini yakalayan 24...

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye kriz öncesi üretim düzeyini yakalayan 24 ülkeden biridir”

0

Haber: İlker ÇAKAN

  TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Sanayi Odaları Konsey toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Öncelikle katılımlarıyla bizleri onurlandıran Dış Ticaretten sorumlu Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’a teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımızın, ihracat desteklerini daha aktif hale getiren, katma değerli üretimi destekleyen uygulamaları, ihracatımızın küresel kriz sonrasındaki toparlanmasında büyük rol oynamıştır. Türkiye’nin 2008-2010 arasında, kriz öncesi üretim düzeyini yakalayan 24 ülkeden biridir ve bu ülkeler içinde 9. sıradayız. Yine bu dönemde, Avrupa’da Polonya’dan sonra, Ortadoğu’da ise İsrail’den sonra, ikinci en hızlı toparlanan ülkeyiz.

Ülkemiz ekonomisi açısından olumlu bir görünüm

  Milli gelir düzeyinde, özel sektör makine-teçhizat yatırımlarında ve özel sektör istihdamında tarihi zirvelere ulaştık. İktisadi faaliyetteki toparlanmanın beklenenden hızlı olması, orta vadeli programın mali disiplinin süreceğine işaret etmesi, finansal sistemin sağlamlığı, tüketici ve reel sektör beklentilerinin olumlu seyri, risk primi göstergelerinin kriz öncesi seviyelerinin de altında seyretmesi, ülkemiz ekonomisi açısından olumlu bir görünüme işaret etmektedir.

2011 ve sonrasında ihracatın önemi daha da artacaktır

  Bu olumlu gelişmelerin yanında, en büyük pazarımız konumundaki AB ülkeleri ekonomilerindeki toparlanmanın gecikmesi ve hızla artan petrol fiyatlarının katkısıyla, ithalatımız ihracattan daha hızlı artmış ve dış ticaret açığını büyümüştür. Ekonomideki büyüme sürecini kuvvetlendirerek devam ettirmek için, 2011 ve sonrasında ihracatın önemi daha da artacaktır. Zira 2010 yılı büyümesi hemen tamamen özel sektör tüketimi ve yatırımına dayalı olmuştur. Dış ticaretin payı ise eksi 4,4’tür.

Türkiye’de toplayamadığımız 5 milyon tona yakın demir çelik hurdası var

  2009-2010 yıllarında Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı pay, ihracat bazında binde 82’den, binde 76’ya gerilerken, ithalat bazındaki payı yüzde 1,11’den yüzde 1,21’e çıkmıştır.

Hem büyüyen dış ticaret açığını, hem de sanayimizin ithalat bağımlılığını azaltmak açısında, dış ticaret bakanlığımızın hayata geçirdiği koyduğu “girdi tedarik stratejisi” uygulamasını son derece önemli buluyoruz. Bu sayede nerede sıkıntılar yaşadığımızı daha iyi görme imkânı elde ettik. Mesela Sayın Bakanımızın da geçenlerde önemle vurguladığı gibi, Türkiye’de toplayamadığımız 5 milyon tona yakın demir çelik hurdası var. Türkiye’deki demir çelik üretimi yapan tesislerin yüzde 70’i, hammaddeyi hurdadan elde ediyor. Biz bunu kendi kaynaklarımızla temin yerine, ithal ediyoruz. Bu yüzden 7 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Oysa toplayamadığımız 5 milyon tona yakın demir çelik hurdası mevcut.

Odalarımızda, üretici sektörlerimizdeki iktisadi aktivite ile ilgili detaylı bilgiler

  Diğer taraftan, ülkemizde ihracata dönük bir üretim strateji uygulanması kapsamında, otomotiv, makine ve demir-çelik gibi önde gelen üretici sektörlerimize, yeni bir yol haritası gösterilmesi için de birlikte çalışıyoruz. Yine Sayın Bakanımızın büyük önem verdiği, eğitim, sağlık, kültür ve yazılım gibi hizmet sektörlerinin ihracat potansiyellerin artırılmasına da destek ve katkı veriyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığımızın, ülkemiz için bir ilk ve milat olan bu çalışmalarının, sanayimizin yapısını orta vadede değiştirerek, daha güçlü ve daha yüksek katma değerli üretim yapan bir yapıya kavuşturacağına inanıyorum. TOBB’da ve Sanayi Odalarımızda, üretici sektörlerimizdeki iktisadi aktivite ile ilgili detaylı bilgiler mevcuttur. Kamu kurumlarıyla birlikte yürütülecek koordineli bir çalışmayla, daha etkin sonuçlara ulaşacağımıza inanıyoruz. Konsey üyesi arkadaşlarımız, biraz sonra iş hayatındaki durumu ve önerilerini bizlerle paylaşacaklar.

Gurur duyduğumuz sanayicilerimizin büyük katkısı vardır

  Türkiye’nin küresel krizin etkilerinden kurtulup, çarpıcı bir büyüme performansı sergilemesinde, burada hep birlikte temsil etmekten gurur duyduğumuz sanayicilerimizin büyük katkısı vardır. Burada gündeme getireceğimiz ve hükümetimiz ile bürokrasimizle birlikte istişare edeceğimiz konuları çözüme kavuşturmamızla birlikte, son dönemde gösterdiğimiz yüksek büyüme hızının daha da kuvvetlendirilerek sürdürülmesi mümkün olacaktır. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”

 

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!