Ana Sayfa GENEL Gönül Köprüsü Projesi

Gönül Köprüsü Projesi

0

  Bir eğitimci olarak gönül köprüsü projesini önemsiyor ve gönülden destekliyorum. Milli Eğitim Bakanlığımızın son yıllarda yaptığı en önemli projelerden bir tanesi gönül köprüsü projesidir. Gönül köprüsü projesinin hedef kitlesi; ilköğretim 7. ve 8. sınıf ile ortaöğretim 1. ve 2. sınıfta okuyan ve Türkiye’nin 81 ilinden seçilen öğrencilerdir. Daha önceki  Milli Eğitim Bakanımız Sayın Doç. Dr .Hüseyin Çelik döneminde 2008 yılında başlatılan  Bakanlığımız ve Turkcell tarafından ortaklaşa yürütülen proje ile bugüne kadar 130.000 öğrenci bu etkinliğe katılmıştır.2008 yılında 100.000 öğrenci, 2009 yılında 10.000 öğrenci, 2010 yılında ise 20.000 öğrenci gönül köprüsü projesinden yararlandı.

  Kastamonu İlimize de Kahramanmaraş, Erzincan, Aksaray ve Kırklareli’ nden misafir öğrenciler geldiler. Projenin en önemli ayağı da misafir öğrencilerin mihmandar ailelerin yanında iki gün geçirmeleri oldu. Bu proje ile Kastamonu İline 2008 yılında 1.200 Öğrenci, 2009 yılında 120 öğrenci, 2010 yılında ise 200 öğrenci grubu misafir olarak geldi. Yine ilimizden 2008 yılında Konya iline 320, 2009 yılında 100 öğrenci Ankara iline, 2010 yılında ise Uşak iline 200 öğrenci gitmiştir. Ülkemizin, illerimizin ve hatta ilçelerimizin bu tür projelere ihtiyacı vardır.

  Cide ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2006 yılında bilgi deneyim geliştirme projesini ilçemizde gerçekleştirdik. SRAP kapsamında gerçekleştirdiğimiz proje ile Cide’ nin  köylerinden toplam 1.347 öğrenciyi Cide merkeze taşıdık. İlçemizde 2006 yılında Kaymakamlık yapan Sayın Mustafa Ayhan  Gökçeören Köyü birleştirilmiş sınıflı köy okulunu gezisi sırasında Cide de deniz görmeyen çocukların olduğunu neler yapabileceğimizi bana sorduğunda bir proje ile öğrencilerimizi Cide’ye getirebileceğimizi belirttim.

  Kendisinin de desteği ile O dönemde böyle bir projeyi gerçekleştirdik. Bu tür etkinlikler öğrencilerimizin; bireysel ve kültürel gelişimlerine destek olur, onlara ülkemizi ve kültürümüzü daha iyi tanıma fırsatı verir. Gönül köprüsü projesine katılan 81 ilden 130.000 öğrenci; birbirleriyle sevgi bağları, gönül köprüleri kurdular. Hayatlarında hiç görmedikleri şehirleri, ülkemizin tarihi ve kültürel güzelliklerini gördüler. Hayatları boyunca unutamayacakları deneyimler yaşadılar. Çocuklarımızın vizyonunu genişledi.

  Yine gönül köprüsü projesi aynı zamanda turizm, tarih, coğrafya dersidir. Öğrencilerin, gezip görerek öğrendiklerini unutmaları mümkün değildir. En kalıcı öğrenme yaparak ve yaşayarak öğrenmedir. Karadeniz’in bitki örtüsünü Karadeniz’i görmeyen biri ne kadar okursa okusun zihninde kalıcı olmayabilir. Ama buraları gören öğrencilerin bunu unutması mümkün değildir.

  Ülkemiz; 786 bin kilometrekarelik yüz ölçümü ve 72 milyon nüfusu isle büyük bir ülkedir.

Ülkemizin her bölgesinin doğası kadar insanları da farklı ve güzeldir. Ülkemizin insanları gökkuşağındaki renkler gibi farklı farklıdır. Nasıl ki gökkuşağında 7 renk varsa bizimde 7 coğrafi bölgemiz var. Bu bölgelerde kültür farklı, yaşantı farklı, hatta doğuda dil farklı, şive farklı… tıpkı coğrafi farklılıklar gibi…

  Ama bu farklılıklarımız bizim zenginliğimizdir. İnsanlar tanımadıkları hakkında ön yargılı olurlar, sadece duyduklarına inanırlar. İşte Gönül Köprüsü Projesi ön yargıların kalkmasına dostlukların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü kimse bozamaz yeter ki gönüllerdeki köprüler yıkılmasın.

  Ulu önder Atatürk’ ün işaret ettiği, Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak, gelecekte ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil edecek bireylerin yetişmesi ancak zengin bir kültürel birikimle olabilir. Bu projede böyle bir kültürel bir birikimin öğrencilerde oluşmasına katkı sağlayacaktır.

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!