Ana Sayfa YEREL Göynücek Sulama Birliği Müdürü Mustafa Yılmaz: “Amasya’nın en büyük sulama birliği”

Göynücek Sulama Birliği Müdürü Mustafa Yılmaz: “Amasya’nın en büyük sulama birliği”

0

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

   Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Yardımcısı, Türkiye Sağlık Sağlık İş Sendikası Amasya İl Temsilcisi ve Amasya-Göynücek İlçesi Sulama Birliği Birliği Mustafa Yılmaz, Gİöynücek Sulama Birliği konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

24 km.’ye hitap eden sulama birliği

    “DSİ’nin Amasya ilinde 24 km.’ye hitap eden üst tarafı Çoran Köyü altından regülatörden alıp, Bekdemir Köyü ilerisinde de Gelgingen dediğimiz Oluzla-Gözlek arasındaki ovaya suyu indirecek olan büyük birliktir.2010 yılı itibariyle Bekdemir havzasını sulayacağız. Ondan sonra inşaat tekrar devam edip, Oluz-Gökhöyük tabiriyle anılan Oluz’un topraklarındaki sulamaya geçeceğiz..24 km uzunluğunda 10 köye hizmet veren büyük bir birliktir.bunlar sırasıyla Damlaçimen, Ilısu, Kervansaray, Karayakup, Hasanbey,Göynücek,Şarklı üç tane mezrası olmak üzere  ve Bekdemir köyünden ibaret olup, büyük bir kuruluşumuzdur.Birliğin seçimi Belediye Başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılır. Birlik yönetimi beş yıllığına seçilir. Belediye Başkanlık seçimlerinden sonra tekrar yeni yönetim seçilir.

Göynücek’te üç türlü bamya üretilir

    Göynücek’te sultaniye bamyası üretilmez, kendi yöremize ait kara bamya tabiriyle tombul bamya üretilir. Bu da üç tane şekilde oluşur. Çiçek(İğneucu) bamya günübirlik toplanır. Diğer iki çeşidi ise Sıra bamya, iri bamyadır. Bu yıl bamya üreticisi olarak; Kışlabeyi ve Hasanbeyi Köyleri, Göynücek, Ilısu, Kervansaray köylerinde ağırlıklı olarak bamya üretilir. Bunun pazarlaması Göynücek halk pazarında yapılır. Türkiye’de genelde bamya Kayseri, Nevşehir-Ürgüp yörelerinde bizim bamyayı bilirler. Bu yıl bamyanın başfiyatı 40–45 TL’den başladı. Şu anda 30–35 TL. arasında seyretmektedir.

Yıllık bamya üretimi ortalama 20–25 ton arasında değişmektedir

    Amasya’da bamya üretiminde Göynücek birinci sıradadır. Göynücek yıllık bamya üretimi ortalama 20–25 ton arasında değişmektedir. Bamya üreminin artmasında su ve sıcaklık önemli faktördür. Bamya sıcağı seven bir bitkidir. Bamyanın üretimi çok zordur. Bamyayı gündüz toplarsın, gece sabaha kadar dizersin. Bamyayı topladığında ertesi güne bırakırsan karama yapar. Yılık ortalama100 ile 300 kg. arasında bamya üreten çiftçilerimiz vardır. Yıllık ortalama gelir olarak 4.000–6.000 TL arasında alan çiftçilerimiz vardır. Göynücek’te çiftçilerimizin % 99 ‘u bamya üretimi yapmaktadır. Bizde bamya üretmeyen yerli halkımız yoktur. Her çiftçimiz en az 1–2 dönüm bamya ekmektedir. Bu yıl yağış çok olmasından dolayı buğday üretiminden çiftinin yüzü gülmedi. Halkımızın temel geçim kaynağı bamya, pancardır.”

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!