Ana Sayfa GENEL Derin Ven Trombozu

Derin Ven Trombozu

0

  Vücudumuzda çok büyük bir damar ağı bulunmaktadır. Bunlardan, kanı dokulardan alıp kalbe getirenlere “toplardamar” yada tıp dilinde “ven” adı verilir.Toplardamarların büyük olanları vücutta genellikle daha derine gömülü haldedir.Bu büyük ve derin toplardamarlar içerisinde kanın pıhtı denilen tortuyu oluşturması ve bu pıhtının kan akışını tamamen veya kısmen kesmesiyle oluşan rahatsızlığa “Derin Ven Trombozu” denir ve sıklıkla bacaklardaki toplardamarlarda görülür.

  Derin ven trombozu ileri seviyelerde akciğerlerdeki damarların pıhtı sebebi ile tıkanmasınnın neden olduğu akciğer embolisine sebep olabileceği için çok tehlikeli olabilmektedir. Derin ven trombozunu oluşturabilecek risk faktörlerinden bazıları ise şunlardır;

  Yaş

  Obezite

  Sigara içmek

  Gebelik

  Kanser

  Hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları

  Ailede derin ven trombozu hikayesi

  Kalıtımsal pıhtılaşma bozuklukları

  Hareketsizlik, felç ve uzun süreli yatak istirahati

  Ortopedik cerrahi girişimler

  Damarlarda oluşabilecek zedelenmeler ve büyük yaralanmalar

  Derin ven trombozu genelde etkilenen bölgede ağrıya, şişmeye ve ciltte renk değişikliğine sebep olur fakat eğer kişide nefes darlığı, göğüs bölgesinde şiddetli ağrı, nadir olarak kanlı öksürük varsa akciğer embolisi akla gelmelidir.

  Derin ven trombozu  ultrason ve venografi gibi çeşitli teknikler ile teşhis edilmektedir. Tedavide esas amaç; kanın pıhtılaşmasını azaltmak ve oluşmuş olan pıhtıyı küçültmektir. Bunun içinde antikoagülanlar denilen pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar,pıhtının erimesini sağlayan trombolitikler ve bazende cerrahi teknikler uygulanır.Derin ven trombozu riskini azaltmaksa ;sigara içmemek,düzenli egzersiz,sağlıklı ve dengeli beslenme ile mümkündür.

  Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…

HENÜZ YORUM YOK

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!